Hoe hoog is een partytent?

07 mei 2015

Een simpele vraag op het eerste gezicht, maar blijkbaar bestaat er veel verwarring over. Tenminste, zo hebben wij zelf ondervonden. Nu kan je de stelling van Pythagoras erop los laten en heel moeilijk gaan lopen doen of simpelweg gaan meten. Dat is wat wij hebben gedaan. Waarom is dat belangrijk? Wij leggen het uit.

Buiten

Partytenten worden voor veel doeleinden gebruikt. Zowel buiten als binnen. Dat betekend, dat als je je partytent binnen wil plaatsen, dat hij niet het plafond moet raken. Je wilt niet het dak raken omdat er misschien nog lampen hangen, of je kan het dak beschadigen tijdens het opbouwen. Dit geld hetzelfde voor buiten, je wilt niet dat je alle bomen moet slopen om een partytent te plaatsen. Of soms willen mensen dat de partytent aansluit op hun zonnescherm, dan is fijn als je de hoogte van de betreffende tent weet.

Binnen

Aan de andere kant is het ook gewoon heel handig om te weten hoe hoog de partytent van binnen is als je daar voorwerpen in wil plaatsen. Stel je voor dat je een podium wil plaatsen, dan wil je niet dat de mensen op het podium de hele avond krom lopen omdat het podium te hoog is en het dak te laag. Een hogere partytent oogt ruimer en is ook gewoon ruimer, dit is fijn wanneer je veel mensen op je feestje wil gaan uitnodigen.

Hoogte

De hoogte van het dak, ook wel de nokhoogte genoemd, is afhankelijk van de breedte van de tent. Hiervoor gelden de volgende maten:

Partytent van 3 meter breed: 270 cm
Partytent van 4 meter breed: 305 cm
Partytent van 6 meter breed: 320 cm

Let bij de nokhoogte van 320 cm erop dat een partytent van 6 m ook daadwerkelijk één tent is. Soms worden er twee tenten met een breedte van 3 m naast elkaar gezet om zo één grote tent van 6 m breed te creëren.

De nokhoogte is uiteraard ook iets anders dan de openingshoogte. Deze is namelijk hetzelfde als de wandhoogte: 2 meter. Heb je gasten langer dan 2 meter dan zullen ze echt even moeten bukken om door de doorgang te kunnen, daar kunnen wij helaas niks aan doen.

Het hoger plaatsen je tent door hem te plaatsen op stenen blokken of andere obstakels raden wij echter sterk af. Je tent kan hier namelijk minder stabiel van worden, zeker wanneer er slecht weer opgegeven wordt is dit een slecht idee.

Dus onthoud: de hoogte van het dak is afhankelijk van de breedte. Weinig ruimte nodig? Dan is een tent van 3 meter met een hoogte van 270 cm prima. Wordt het een groot feest in de tuin en heb je alle ruimte? Ga dan voor een tent van 4 meter breed of groter!